Tuindaken

Tuindaken (ook wel mosdaken, groendaken of vegetatiedaken genoemd) dragen bij aan een beter milieu en bieden goede isolatie. Hiervoor wordt sedum of mos bovenop de reguliere dakbedekking aangebracht. U kunt door een gedeelte van uw dakterras te bekleden met mos/sedum eenvoudig een tuin op uw dak creëren.

Onderzoek heeft aangetoond dat een tuindak 50% van het regenwater op kan nemen en terug kan afgeven aan de atmosfeer. Dit zorgt voor een ontlasting van de hemelwaterafvoer waardoor overstromingsgevaar en belasting op de riolering aanzienlijk vermindert.

      sedum zuiderhout (1)

Men onderscheidt twee types van groendaken:

  • Intensieve tuindaken zijn vergelijkbaar met gewone tuinen. Ze bestaan uit grassen, struiken en eventueel ook bomen. Zelfs dakterrassen en waterpartijen (zoals vijvers) zijn mogelijk, eveneens echte (dak)parken. Zulke groendaken vergen echter wel veel onderhoud en vormen een sterke belasting voor uw dak, zodat een aangepaste dakconstructie noodzakelijk is.
  • Extensieve groendaken of vegetatiedaken zijn voornamelijk begroeid met vetplanten (sedum) en kruiden. Deze daken vergen dan ook weinig onderhoud en behoeven geen aangepaste dakconstructie. Er is uiteraard een breed spectrum aan varianten te bedenken en te realiseren die niet zuiver tot deze tweedeling te herleiden zijn. De mogelijkheden zijn legio, maar heel veel is afhankelijk van het type en de sterkte van de dakconstructie.

 

Voordelen van een tuindak:

– Verkoeling in de zomer

– Houdt de warmte binnen vast tijdens de wintermaanden

– Geluids dempend

– Water wordt gezuiverd door de beplanting en kan daardoor worden gebruikt            voor huishoudelijke doeleinden

– De beplanting werkt lucht zuiverend

– Groen heeft een stress-verlagend en rustgevend effect

– Draagt bij aan een beter leefmilieu.